Balco - MIT Manukau & Transport Interchange Hub

Balco - MIT Manukau & Transport Interchange Hub

Balco's expansion joint system was selected for its ability to have fully customised seismic profiles,  minimising site lines on the ceiling and incorporating the beautiful ceiling panelling chosen by the architect.

The Architect, Warren & Mahoney designed the three seismically separated buildings which rise six floors in the heart of Manakau. MIT’s educational facility is constructed around and over a fully-operational train station.

The roof span itself is some 26m across the structure and the building is complex in design. Being the first significant building after the Christchurch earthquake, it features large seismic gaps in ceilings, walls and floors which were accommodated by Balco.

Other seismic joints included in the project were floor to wall transitions requiring gaps of 170mm and up to 350mm in some instances.

MIT is an award-winning project by Warren & Mahoney that has provided a flexible learning space for their clients, and a major piece of infrastructure in Manakau, Auckland.

Note: In addition to Balco, Zone applied steel intumescent coatings using Phoenix Solvent-borne Intumescent as part of a Dulux system.